Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Liivakivipaljand Viljandi-Helme-Leebiku teeristilVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaHelme Liivakivi paljand; Liivakivipaljand Viljandi-Helme-Leebiku teeristil (KLO4001118)
NimiLiivakivipaljand Viljandi-Helme-Leebiku teeristil
AsukohakirjeldusValga maakond, Helme vald. Viljandi-Helme-Leebiku teeristist 50m Leebiku suunas, tee põhjapoolsel küljel, otse tee ääres.
KaitseLooduskaitse all 1974. aastast. Tähistada looduskaitse sildiga.
KirjandusVeri K. 1980. Tõrvas ja lähistel. Tallinn, "Eesti Raamat", 88 lk.
IseloomustusPaljanduvad keskdevoni Burtnieki lademe valged liivakivid roostepruunide ja vilgurikaste rohekashallide vahekihtidega ning hästi välja kujunenud põimjaskihilisusega. Seeriate paksus 60-80cm. Kohati on kihilisus rikutud, nihkepindu mööda ümber paigutunud. Paljandit läbivad selged lõhepinnad valdava suunaga 10o. Paljandi ulatus 19 m, kõrgus 11 m. Jalamist 2 m kõrgusel on uhtkonglomeraadi kiht suurte kirjuvärvilise savi veeristega. Veeriste suurus valdavalt 1-2cm, kuid võib ulatuda kuni 50 cm-ni. Paljandi kohal olevas maanteekraavis saab veel 5m ulatuses jälgida 1,2 m paksust profiili.


Paljandis võlvja kujuga kuiv koobas sügavusega 2m. Koopasuu kõrgus ja laius alt 2m. Koobas aheneb kiiresti ja juba 1m sügavusel on tegemist 0,8x0,8m-lise uurdega.
KoostanudA.Kleesment
SeisundHea. Ümbrus puhas. Tähistamata.
TähtsusTeaduslik. Valga maakonna ja ka Lääne-Eesti esinduslikum ja kättesaadavaim Burtnieki lademe Härma kihtide paljand, mis on eriti väärtuslik tekstuuride uurimise jaoks. Oma hea ligipääsetavuse tõttu oluline antud taseme tutvustamisel ekskursioonidel või teaduslikel ringsõitudel.
UuritusEsimene teadaolev kirjeldus on pärit H.Viidingult 1957.a. 1958.a. uurisid paljandit E.Mark-Kurik, A.Kleesment ja E.Taur. Siin paljanduvate liivakivide mineraloogilisi analüüse on kasutatud H.Viidingu ja A.Kleesmenti Burtnieki ladet käsitlevates töödes. Andmed on Tallinnas TTÜ Geoloogia Instituudis. Revisjonülevaatus teostati 1998.a. A.Kleesmenti ja E.Pirruse poolt.
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiValga maakond, Tõrva vald, Möldre küla