Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Tuhkvitsa (Juudatare) allikasVäljad: peida ,kuva
NimiTuhkvitsa (Juudatare) allikas
AsukohakirjeldusVõrumaa. Meremäe vald. Obinitsa. Asub Obinitsa veehoidla-järve kirdekaldal sälkorus. Samas devoni paljand, mis on hästi näha veehoidla silla juurest.
KaitseEi ole looduskaitse all. Veeobjektina tähtsust ei oma. Väärib tähelepanu eelkõige devoni paljandina ja rahvapärimuste tekitajana.
KirjandusHeinsalu, Ü. 1987. Eesti NSV koopad. Tallinn, Valgus, lk. 83-84.
Kask, J. 1967. Matk Piusa äärde. - Eesti Loodus. Nr. 1, lk. 26-33.
IseloomustusTuhkvitsa oja voolab Piusa orgu, mille veerudel avaneb arvukalt väiksemaid allikaid. 1977.a. juulikuul oli oja vooluhulk 38 l/s. 1990. aastate alguses ehitati Tuhkvitsa ojale veehoidla, mida kutsutakse ka Obinitsa järveks. Seega on kunagised allikad praegu vee all.
Tuhkvitsa oru parempoolses veerus Taraski pere lähedal on sälkorg, mille suudmes liivakivipaljand ja koobas - nn. Juudatare, mis on tekkinud suure allika kohale. Koobast nimetatakse ka Toomiku-, Kuradi- ja Hundikoopaks ning Vanahalva tareks ja Juudatareks. Muistend: kuradid ei lasknud kirikut ehitada, lõhkusid öösel ära. Juudatares on nähtud ka tonte. Üks koopa käikudest viivat Petserisse.
Koopa laius ja kõrgus suudmes on 3 m, sügavus 4 m. Praeguseks on koobas kuiv, allikalise toitumisega oja voolab sälkorus koopa eest läbi. Sälkorus on koopast edasi minnes umbes 100 m pikkuselt põhjavee väljakiildumisala, kus allikate vesi koguneb ojakesse, mis suubub veehoidlasse. Oja vooluhulk suudmes oli 1998.a. augustis 2 l/s.
KoostanudH. Kink
E. Andresmaa
SeisundHea. Koobas ja paljand atraktiivsed, samuti veehoidla.
TähtsusAllikavee kulutustegevus. Maastikuline, turistlik, veesäilituslik, teaduslik, rahvapärimustega seonduv.
UuritusÜ. Heinsalu, 1978;
Kink, jt. 1978;
Andresmaa, E., Kõiv, M. 1998. - ülevaatus.
LoodusobjektAllikas
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiVõru maakond, Setomaa vald, Karamsina küla