Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Hino sooVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaHino maastikukaitseala (KLO1000171)
NimiHino soo
AsukohakirjeldusVõrumaa. Misso vald. Missost mõni kilomeeter lõuna ja edela pool, Hino järvest u. 1 km lõuna pool Eesti - Läti piiril. Soo põhjaserv ulatub Riia - Pihkva maanteeni.
KaitseEi ole looduskaitse all. Soomassiivi peaks säilitama, kuna eesvooluks on looduskaitse alune Hino järv (vt. järved). 1998. a. on tehtud ettepanek (Leibak, jt.) võtta osaliselt looduskaitse alla kui haruldaste taimede kasvukoht.
KirjandusOrru, M. 1995. Teatmik. Eesti turbasood. Tallinn, Eesti Geoloogiakeskus, lk. 213-214.
Estonian Wetland Inventory 1997. 1998. Ed. by E. Leibak and L. Lutsar. Tartu, p. 120.
IseloomustusSoo on moodustunud järvede soostumisel Haanja kõrgustiku kagunõlval Misso nõos. Turba lamamiks on liiv. Soo toitub sademetest ja maapinnalähedasest põhjaveest. Eesvooluks Hino ja Murati järv. Veetase rabas ulatub kohati maapinnani. Soo pindala on 1006 ha, levivad madal- (751 ha), siirdesoo- (104 ha), raba-sega- (5 ha) ja rabalasund (146 ha). Madalsoo levib soo äärealadel ja idaosas ning turba lasundi moodustab puu-, tarn- ja tarna-sfagnumi-turvas. Soo lõunaosas leviva siirdesoo lasundi paksus on 4,3 m ja see koosneb puu-tarna ja tarna-sfagnumiturbast. Raba levib üksikute eraldi kolletena ja lasund koosneb meediumi-, fuksumi-, villpea-sfagnumi- ja männi-sfagnumiturbast. Turba maksimaalne paksus on 5 m.
Vesi ulatub soos maapinnani, soo põhjaotsas (Hino järve pool) esineb lodu-kaasik, kus veetase pidi olema sama kõrge kui järves. Rabamännik on väga marjarikas - esineb palju mustikat, sinikat ja jõhvikat. Soo on inimtegevuse suhtes väga tundlik. Sood hinnatakse peale veesäilituslike funktsioonide haruldaste taimede ja rikkaliku marjade kasvukohana.
KoostanudH. Kink
SeisundRahuldav. Vanad kinnikasvanud kraavid ei suuda sood enam kuivendada.
TähtsusMaastikuline, veekaitseline. Haruldaste taimede ja rikkalik marjade kasvukoht.
UuritusOrru, M. jt. 1976; 1992.
E. Andresmaa, M. Kõiv, 1998 - ülevaatus.
LoodusobjektSood
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiVõru maakond, Rõuge vald, Hino küla
Võru maakond, Rõuge vald, Kaubi küla
Võru maakond, Rõuge vald, Laisi küla
Võru maakond, Rõuge vald, Rammuka küla