Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Naissaar: Suursoo, Kunila, Kullkrooni ja Sinkara soodVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaNaissaare looduspark (KLO1000540)
NimiNaissaar: Suursoo, Kunila, Kullkrooni ja Sinkara sood
KaitseKuuluvad Naissaare Looduspargi sihtkaitsevööndisse.
KirjandusNaissaare planeeringu kaart. - Keskkonnatehnika. 1997. Nr. 2.
Naissaare Looduspargi kaitse-eeskiri. 1996. Keskkonnaministeeriumi Teataja 2/3. Lk. 18-19.
IseloomustusNaissaarel on sood moodustunud rannavallide vahelistes nõgudes kagu-loode suunaliselt. Jooneline asend on tingitud soid ümbritsevate rannavallide ja luidete orientatsioonist. Naissaare sood on Eesti põhjapoolseimad. Sood tekkisid laguunide kinnikasvamise tulemusena. Madal- ja siirdesood toituvad tänapäeval lisaks otseselt sademete veele rannavallide ja luidete nõlvadel avanevast maapinnalähedasest põhjaveest. Kunagised kuivenduskraavid on ummistunud ja seepärast puudub soodest praktiliselt äravool. Tulemusena on soostumine intensiivistunud. Turba paksus soodes ligi 2 m. Suursoo äärealal kasvab mitmesuguseid käpalisi.
Lisaks mitmetele botaanilistele haruldustele on Naissaare sood geoloogiliselt teadusele huvipakkuvaks: uurimata on soode vanus ja läbilõige. Seega vajavad Eestimaa põhjapoolsemad väikesood teaduslikku uurimist, et selgitada nende vanus ja geoloogiline arengulugu. Vajalik on soode säilitamine looduslikena ka veesäilituslikult, kuna neil on oluline osa Naissaare mageveevarude täiendamisel.
KoostanudE. Andresmaa
20. okt. 1997. a.
SeisundHea. Valdavalt puuduvad militaarsed kahjustused.
TähtsusGeoloogiline, botaaniline, turistlik, veesäilituslik. Sood vajavad geoloogilisi teaduslikke uuringuid kui omapärase tekke ja maastikulise paiknemisega objektid. Oluline osa on soodel ka Naissaare mageveevarude täiendamisel.
LoodusobjektSood
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiHarju maakond, Viimsi vald, Tagaküla küla
Harju maakond, Viimsi vald, Väikeheinamaa küla