Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Kassinurme mõhnastikVäljad: peida ,kuva
NimiKassinurme mõhnastik
AsukohakirjeldusJõgeva maakond. Jõgeva vald. 15 km Jõgevalt kagu suunas, Kassinurme külast põhja pool, Patjala voore loodenõlval.
KaitseMõhnastik pole kaitse all. Muinsuskaitse all on arheoloogiamälestisena Kassinurme linnamägi e. Kalevipoja säng. On hästi hooldatud tänu looduse õpperadadele. Võiks olla kaitse all kui omapärane liustikutekkeline negatiivse liigestusega mõhnastik.
KirjandusRõuk, A.-M. 1974. Voorte ja voorelaadsete pinnavormide morfoloogiline vaheldusrikkus Saadjärve voorestikus. - EGS-i Aastaraamat 1973. ENSV Teaduste Akadeemia Kirjastus, Tallinn, 5-35.
Rõuk, A.-M. 1976. Vooremaa kujunemise põhijooni. - Eesti Loodus, 6, 367-374.
IseloomustusSulglohkudest ja piklikest nõgudest tugevasti liigestatud pinnamoes valdab loode-kagusuunaline orientatsioon, mis on samasuunaline voorte telgedega. Oosilaadsed piklikud kitsad vallseljakud on järsunõlvalised (Kassinurme linnamägi e. Kalevipoja säng).
Absoluutkõrgused ulatuvad 85 m mõhnastiku loodeserval ja 118 meetrini kagu-osas, suhtelised kõrgused ei ületa tavaliselt 10 m. Orulaadsed nõod on avatud loode suunas.
Mõhnastiku teke seostub liustikusetetesse mattunud irdjää pankade sulamisega Patjala voore loodenõlval hilisjääajal umbes 12000 - 12500 aastat tagasi. Tõenäoliselt on valdavateks seteteks liivad ja kruusad (vanad kruusaaugud). Taimkatte (segamets) alusel võib oletada ka moreeni esinemist pinnavormides.
KoostanudR.Karukäpp
SeisundHea. Kohati kaevandatud. Tähistatud looduse õpperajad, muistsed kultusekohad ja rauasulatuse koha kaitsevöönd. Intensiivselt kasutatav ka ratsaturismi radadena.
TähtsusMaastikuline. Teaduslik. Puhkemajanduslik.
UuritusKonkreetselt geoloogiliselt uuritud pole. Morfoloogiliselt uurinud A.-M. Rõuk (1974, 1976).
Praegust seisundit hindas R.Karukäpp 23.aug. 2000.
LoodusobjektMõhn
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiJõgeva maakond, Jõgeva vald, Patjala küla