Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Oinamäe koobas ja paljandVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaKuldre põlispuude grupp (KLO1200144)
NimiOinamäe koobas ja paljand
AsukohakirjeldusVõru maakond, Antsla vald. Vastse-Antslast 1,3 km kagu pool, Oina talust ca 200m idas paiknevas sälkorus, mis suubub põhjast Piiri oja (kannab kirjanduses ka Vana-Antsla, Möldri ja Tiidu oja nime) ürgorgu.
KaitseOn looduskaitse all. Kaitse säilitada.
KirjandusLaugaste E., Liiv E. 1970. Muistendid Vanapaganast.Tallinn, "Eesti Raamat", 606 lk., lk. 345-346.
Ploom E., Veri K. 1980. Võru rajoon. Siin-ja sealpool maanteed. Tallinnesti Raamat", 128 lk., lk.99.
Heinsalu Ü. 1987. Eesti NSV koopad. Tallinn, "Valgus", 160 lk., lk. 86.
Kallejärv T. 1992. Matkaradu Võru- ja Põlvamaal. Tallinn, Eesti Noorte Turismimaja, 152 lk., lk. 14.
IseloomustusÜrgoru parempoolsesse nõlva suubuvas järsupervelises sälkorus on 5 meetri kõrgune Gauja lademe Sietini kihistiku helehalli, vahekihiti kollaka põimjaskihilise liivakivi paljand. Vahekihiti sisaldab liivakivi saviveeriseid ja suuri kvartsiteri. Paljand on kohalike elanike hulgas pälvinud Taevaskoja nime. Paljand on oja põhjast 5 m kõrgusel.
Paljandi alumises osas on teravatipulise avaga allikakoobas. Koobas on suudmes 1,8m kõrge, 1 m lai ning 4,5 m sügav. Koobas aheneb ja madaldub kiiresti tagaseina suunas ning lõppeb lõhega, mille suund on 65o. Allikas väljub koopa paremast tagumisest nurgast. Koopa põhi on kaetud allikaveega. Mitu kuiva uuret on ka paljandi jalamil koopaava tasemel.

. Devoni sama taseme 3 m kõrgune liivakivi paljand on ka Oinamäe
paljandist läänes Vastse-Antsla kalakasvatustiikide juures.Ka siin on paljandis allikakoobas, mille kõrgus suudmes on 1,5 m, laius 2,3 m ja sügavus üle 6 m. Allikas väljub koopa paremast nurgast, kuhu ta on uuristanud sügava madala käigu. Koopa vasakul küljel on 5 väiksemat kuiva uuret.
Rahvajutu kohaselt on koobas olnud kuradite elupaigaks.
KoostanudA.Kleesment
SeisundHea.
TähtsusTeaduslik, rekreatiivne. Huvitav looduslik koobas tasemes, kus niisugused vormid esinevad suhteliselt harva.
UuritusPaljandid on geoloogiliselt uuritud ja kirjeldatud 1959. a. H. Viidingu poolt, kes kalakasvatustiikide juurde jääva paljandi liivakivide kooseisu kohta on teinud ka mineraloogilisi uurimusi. Andmed on TTÜ GI fondides ja neid on Gauja ladet käsitlevates trükistes kasutanud H. Viiding ja A. Kleesment. Siinseid allikaid on uurinud 1970.a. H. Kink. Koopad on kirjeldatud ja mõõdistatud Ü. Heinsalu poolt 1984. a. Paljanditele on põgusalt viidatud mitmetes Võru maakonda käsitlevates turismialastes trükistes. Revisjonülevaatus tehti 1998. a. E. Andresmaa ja M. Kõivu poolt.
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiVõru maakond, Antsla vald, Uue-Antsla küla