Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Viljandi lossimägede paljandVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaViljandi maastikukaitseala (KLO1000279)
NimiViljandi lossimägede paljand
AsukohakirjeldusViljandi linn. Lossimäe lôunaosas, Valuoja vasakul nôlval, ojast paarisaja meetri kaugusel. Juurdepääs on mööda Hariduse tänavat , kuhu tuleb keerata Vaksali tänavalt kiriku juurest. Teeristilt jääb paljand ca 500 m kaugusele.
KaitseRiikliku tähtusega looduskaitse objekt alates 1959.a.-st, kuigi millegipärast puudub looduskaitseobjektide nimekirjast, mis on avaldatud turistidele suunatud trükises "Viljandimaa loodus", 1997. Kaitse tuleks säilitada. Linnaehituslik oht on olemas.
KirjandusOrviku K., 1935. Viljandimaa aluspôhi ja pinnakate. Tartu, 22lk.
Mark E. 1960. Lossimägede paljand Viljandis. - E.Kumari (toim.) Looduskaitse teatmik, Tallinn,lk.168.
Joost R. 1973. Siin-ja sealpool maanteed. Viljandi rajoon. Tallinn,96 lk.
Kleesment A. 1991. Keskdevoni paljand Viljandi lossimägedes. - Eesti geoloogiline ehitus ja maavarad: ekskursioonijuht. Tallinn,lk. 57-58.
Kleesment A. 1994. Subdivision of the Aruküla Stage on the basis of lithological and mineralogical criteria.- Eesti TA GI Toimetised, 43, 2, lk.57-68.
IseloomustusAruküla lademe alumise osa, Viljandi kihtide stratotüüp. 20-meetrilise ulatusega paljanduvad kuni 8 m paksuselt selle stratigraafilisse taseme pruunikaspunased peeneteralised pôimjaskihilised liivakivid, mis on iseloomuliku pankja ehitusega.

Läbilôige (ülalt alla):
1,5 m - kollakaspunased kvaternaari aleuriitsed liivad, mis sisaldavad ümbersettinud devoni materjali.

Aruküla lade, Viljandi kihid:
2,0 m - pruunikaspunane kollaka alatooniga ebaselge horisontaalse kihilisusega keskmiselt kuni nôrgalt tsementeerunud väga peeneteraline liivakivi
2,5-4 m - pruunikaspunane massiivse tekstuuriga keskmiselt tsementeerunud peeneteraline liivakivi. Üksikuid väikesi savi ja aleuroliidi veeriseid. Alumine kihi pind on ebatasane katkestuspind, mille peal on rohkesti savi ja fosfaatseid veeriseid ning üksikuid kalafragmente.
2,3-3,3m- pruunikaspunane kollaka alatooniga peene horisontaalkihilisusega nôrgalt kuni keskmiselt tsementeerunud väga peeneteraline vilgurikas liivakivi. Paljandi idapoolses otsas on selle kihi ülemises osas kuni 1,3 m paksune pôimjaskihiline kompleks.

Paljandis on hästi näha devonile liivakividele iseloomulikku kahte lôhevussüsteemi, mis kulgevad suunas 70o ja 345o.
KoostanudA.Kleesment
SeisundHea.
Tähistatud looduskaitse sildiga, ümbrus enam-vähem korras.
TähtsusTeaduslik, rekreatiivne. Aruküla lademe Viljandi kihtide stratotüüp. Hea juurdepääsuga geoloogiliste ekskursioonide sihtpunkt ning turismiobjekt.
UuritusK.Orviku kirjeldas Lossimäe paljandit koos teiste Viljandi linna devoni paljanditega käesoleva sajandi kolmekümnendate aastate esimesel poolel. E.Mark-Kurik teostas paljandi uurimist aastatel 1951 ja 1958. Tema poolt on siit leitud stratigraafiliselt olulisi fossiilsete kalade luid. H.Viiding on paljandit kirjeldanud ja uurinud 1957, A.Kleesment 1958 ja 1989. Viimase kahe uurija poolt on tehtud kivimite mineraloogiline analüüs, mille andmed on Tallinnas GI-s ja neid on kasutatud Aruküla ladet käsitlevates trükistes. 1996.a. suvel kirjeldas paljandit A.Vellak, tehes siin ka morfomeetrilisi môôtmisi.
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiViljandi maakond, Viljandi linn