Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Mutso paeVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaAhja jõe ürgoru maastikukaitseala (KLO1000452)
NimiMutso pae
AsukohakirjeldusPõlva maakond, Vastse-Kuuste vald. Ahja jõe vasakul kaldal, Valgemetsa asulas, kuhu saab Tartu-Põlva maanteelt. Paljand jääb asula lõunapoolsesse ossa. Jõge mööda on ta raudteesillast ca 500 m allavoolu.
KaitseOn kaitstav maastikukaitseala üksikobjektina. Tähistamata. Kaitse säilitada.
KirjandusOn leidnud ära märkimist peaaegu kõikides peale 1968.a. ilmunud Ahja jõe ürgorgu käsitlevais loodusteaduslikes ja turismialastes trükistes. Peale seda on teda iseloomustatud:

Kumari E. 1938. Zur Nistökologie des Eisvogels Alcedo atthis ispida L., am Ahja-Fluss. TÜ Loodusuurijate Seltsi Aruanded, 45, lk.100-194, lk. 130.
IseloomustusAhja jõe vasakul kaldal, järsu põhjast kirdesse pöörduva looke loodeserval paljanduvad 60 m ulatuses Burtnieki lademe Härma kihistiku põimkihilised liivakivid. Kuni 13 m kõrgune järsk liivakivisein laskub otse vette ja on kaldalt ligipääsetav ainult väheses ulatuses allavoolupoolses otsas. Selgelt eristub kaks paljandi osa. Profiili ülemises pooles on liivakivid kollakasroosad, nõrgalt kuni keskmiselt tsementeerunud, põimkihilised seeriad on omavahel eraldatud subhorisontaalsete kihipindadega. Paljandi alumises osas on liivakivi kollakasvalge, pankjas, keskmiselt tsementeerinud, esinevad siduvad ja ristuvad põim-kihilised seeriad. See paljandi osa on suuresti orienteeritud mööda siledat lõhepinda suunaga 30o , kusjuures paljandiseinast väljuvad ka mitmed selle suunaga ristuvad lõhed, mis ei jätku ülemises liivakivi kihis. Kogu paljandit läbib 2 kaldlõhet. Paljandi sein on kohati kärjeline. Keskosas on värske varing.
Paljandi allavoolupoolses otsas, jalamist 1,5 m kõrgusel on võlvja avaga siledate seintega 2 m sügavune koopalaadne ülespoole suunduv uure, mille telje suund on 10o. Koopaava laius on alt 0,6 m, kõrgus 1 m. Tõenäoliselt on tegemist inimkäte poolt laiendatud lõhepinnaga.
Kõrge vasakkalda järsak jätkub paarisaja m ulatuses vaadeldavast paljandist allavoolu. Mutso paest 60 m allavoolu on kaldajärsaku ülemises osas 3-4 m kõrgused sammaldunud roosakaskollase liivakivi paljandilaigud, mis paiknevad Ahja jõe veepeeglist ca 10 m kõrgusel.
KoostanudA. Kleesment 23.11.1999
SeisundHea. Asendi tõttu järsul põrkepervel allub jõe erosioonile ning on vähemalt viimase 50 aasta jooksul säilinud peaaegu muutmatul kujul.
TähtsusTeaduslik, rekreatiivne. Huvitavate tekstuuridega kõrge liivakivisein. Ilus loodusobjekt suvitus- ja turismipiirkonnas.
Uuritus1938.a. külastati E.Kumari poolt tema jäälindude uurimisretkel Ahja jõele. E.Kumari mõõdistas ja pildistas paljandi, lugedes teda ilusa liivaseina poolest võrreldavaks Ahja tuntumate taevaskodadega. 1968.a. kandis ta selle objekti maastikukaitseala skeemile. Paljandi revisjonülevaatuse tegi A.Kleesment 1998.a. suvel.
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiPõlva maakond, Põlva vald, Valgemetsa küla