Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Vokiniidu kalju, Vokiniidu e. Vokioru koobasVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaVõhandu jõe ürgorg (KLO1000315)
NimiVokiniidu kalju, Vokiniidu e. Vokioru koobas
AsukohakirjeldusPõlva maakond, Veriora vald. Võhandu jõe paremal kaldal, Kassi veski varemetest ca 1 km allavoolu. Paljandi juurde saab mööda paremat kallast kulgevat raskesti läbitavat ja kohati vaevu märgatavat jalgrada, mis viib Põdra müüri juurest Viira veski juures oleva purdeni. Seega tuleb paljandini jõudmiseks sõita kas Võru-Räpina maanteel asuvast Leevi asulast mööda Võhandu jõe paremat kallast kulgevat Süvahavvale viivat külavaheteed 3 km ja siis pöörata jõeorgu Vareste külla. Teeristist jääb Põdra müürini 1,5 km. Võib aga ka sõita Süvahavvale ja sealt üle Viira veski tammi juures olevat purret piki jalgrada lõuna suunas. Korralik jalgrada viib Kassikivi juurde viivalt teelt paljandi kohale vasakul kaldal, kust on talle ilus vaade. Kassikivi juurde sõiduks tuleb aga kasutada piki vasakut kallast Leevist Süvahavvale suunduvat külavaheteed.
KaitseOn kaitse all maastikukaitseala üksikobjektina. Tähistatud kohalike loodushuviliste poolt viidaga matkarajalt. Kaitse säilitada.
KirjandusOn leidnud kajastamist kõikides Võhandu ürgorgu käsitlevates spetsiaalsetes loodusteaduslikes ja turismialastes trükistes. Peale seda on objekti iseloomustatud ka üldisemates loodusteaduslikes publikatsioonides:

Kurik E. 1978. Aluspõhi. Põlva rajoonis. Tallinn, lk. 15-20.
Heinsalu Ü. 1987. Eesti NSV koopad. Tallinn, "Valgus", 160 lk., lk. 73-74.
Määrits M. 1998. Võhandu väärib avastamist. Koit, 19.mai
IseloomustusJõeoru paremkalda nõlva alumises osas, veepinnast 0,5 m kõrgusel ja jõest paari meetri kaugusel on väike Burtnieki lademe Abava kihistiku kollaka peeneteralise põimkihilise liivakivi paljand. Paljand on väikese ulatusega ja ainult 3,5 m kõrgune, kuid selle muudab ainulaadseks siin esinev pikk koobas, mis on kaitseala suurim.
Vokiniidu koopa piklik, osaliselt allavoolu otsas kinnivarisenud ava on 3 m lai ja 1,7 m kõrge. See viib 10 m pikkusesse ja 5,7 m laiusesse käiku kõrgusega telgjoonel 1,8-2,3 m. Koopa tagaseinas on ligi 3 m laiune veesilm, mida toidavad koopa tagaosast välja voolavad allikad. Siit saab alguse koopa põhjas voolav ligi 1 meetri laiune veerohke allikaoja, mis väljub koopaava ülesvoolu otsast ja suubub Võhandu jõkke.
Rahvajutu järele elas Vokiniidu koopas Vanapagan, kellega hirmutati sõnakuulmatuid lapsi. Neile räägiti, et Vanapagan võtab kinni ja koopast enam välja ei lase.
Teise maailmasõja ajal olevat koobast kasutatud pelgupaigana.
Koostanud A. Kleesment
SeisundHea. Matkarada kulgeb mööda koopa kohal olevat nõlva. Kohalike loodushuviliste poolt on see raja osa puhastatud ning kohta, kust jõuab koopa juurde jõeorgu, on paigaldatud viit. Mootorsõidukitega liikuvate turistide teest jääb kõrvale ja pole seetõttu eriti sageli külastatav ning ei allu inimeste poolt rikkumisele. Hästi vaadeldav vastaskaldalt ja jõest.
TähtsusTeaduslik, rekreatiivne. Üks pikemaid Burtnieki lademe Abava kihtides esinevatest koobastest Eestis. On seotud rahvapärimustega.
UuritusMõõdistati 1964.a. E.Varepi juhendamisel E.Hangu, E. Linkruse, E.Muuga ja L.Vassiljevi poolt. 1966.a. filmis ja fotografeeris paljandit ja koobast E.Mark-Kurik. 1966. ja 1984.a. uuris ja mõõdistas koobast Ü.Heinsalu, kes tegi koopast ka plaani. Esimene geoloogiline kirjeldus tehti paljandist A.Kleesmenti poolt 1985.a. Revisjonülevaatuse tegid A.Kleesment ja E.Pirrus 1998.a. suvel, mille käigus E.Pirrus pildistas koopaava (F-11/15 E.Pirruse fotokollektsioonis).
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiPõlva maakond, Räpina vald, Vareste küla