Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Lavatsi (Lavatse, Lavaõue) ja Poka järved; Põrguläte (Põrguvaluläte ja Paeläte)Väljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaLavatsi järve hoiuala (KLO2000158)
NimiLavatsi (Lavatse, Lavaõue) ja Poka järved; Põrguläte (Põrguvaluläte ja Paeläte)
AsukohakirjeldusTartumaa. Mäksa vald. Võnnust 6 km loodes.
KaitseEi ole üksikobjektina looduskaitse all.
Säilitada teadusliku uurimis- ja maastikku ilmestava objektina.
KirjandusTartumaa. 1925. Maateadusline, majandusline ja ajalooline kirjeldus, lk. 486.
Kas tunned maad. 1965. Koost. E. Varep. Tallinn, Eesti Raamat, lk. 573.
Mäemets, A. 1977. Eesti NSV järved ja nende kaitse. Tallinn, Valgus, lk. 48-49.
Kirt, K. 1988. Tartu rajoon. Siin- ja sealpool maanteed. Tallinn, Eesti Raamat, lk. 118.
Milius, A., Lindpere, A., Starast, H., Kõvask, V. 1989. Järvede troofsusseisund Tartu rajoonis. - Rmt.: Põllumajandus ja keskkonnakaitse. Tartu-Elva, lk. 58-61.
IseloomustusLavatsi ja Poka järved asuvad kirde-edelasuunalises Mäletjärve - Poka orus. Lavatsi järve pindala on 5,8 ha, suurim sügavus 15,2 m. Läbivoolu järv - edelaotsast voolab sisse ja kirdeotsast välja Mäletjärve oja. Esineb põhja- ja kaldaallikaid. Vesi on heleroheline, aluseline (pH - 8,2), sisaldab palju mineraalaineid, vähe orgaanilisi aineid. 2000. a. oli järve lõunapoolne ots tugevasti soostunud ja veetaset ilmselt tõstetud (koprad, reguleeritud). Mäletjärve oja on tihedasse roostikku varjunud.
Lavatsi järvest mõnisada meetrit kirdes on Poka järv. Pindala - 3,9 ha, sügavus 18,5 m. Järv on loode-kagusuunaline; kagusopp on kitsenev. Järv paikneb põldudest ümbritsetud soisel orulammil. Poka järve läbib Mäletjärve oja, mis voolab sisse läänest ja väljub loodenurgast. 27.07. 1999. a. oli põhjaveest toituva Poka järve äravool 64.2 l/s. Mõlemad järved kuuluvad kihistunud rohketoiteliste (1988. a.) joontega rohketoiteliste järvede hulka.
Mäletjärve - Poka oru veerul Lavatsi järve idapoolsel kaldal avaneb aluspõhja kihtidest nn. Paeläte. Sellest põhja pool sama järve kaldal on ülekeev allikas, mille põhjas on peenike liiv alalises liikumises ja mida nimetatakse Põrgulätteks. Rahva arvates on veel tervistavad omadused. Põrgulättes olid jälgitavad grifoonid. Äravool Paelättest oli 1999. a.1 l/s. Järvedele on ilus vaade Poka Lingutusmäelt, mis kuulub I aastatuhande teise poole linnuste hulka.
KoostanudH. Kink, K. Erg
SeisundRahuldav. Lavatsi järve lõunapoolne osa soostuv.
Paelättele ja Hiiekohale on puitviidad.
TähtsusMaastikuline, veekaitseline. Omapärased maastikku ilmestavad orujärved. Ürgoru veerul aluspõhja paljandid, avanevad allikad, mille veed toidavad järvi. Teaduslikult pakuvad huvi aluspõhjast avaneva põhjaveelise toitumisega järved.
UuritusA. Tammekann 1921 - maastiku uurimised; A. Mäemets 1970 - järvede uurimised; K. Erg, A. Marandi 1999 - revisjoniülevaatus; E. Pirrus 2000 - revisjoniülevaatus.
LoodusobjektJärv
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiTartu maakond, Kastre vald, Mäletjärve küla
Tartu maakond, Kastre vald, Poka küla