Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Aluspõhja paljand Kunda-Aru karjäärisVäljad: peida ,kuva
NimiAluspõhja paljand Kunda-Aru karjääris
AsukohakirjeldusLääne-Viru maakond, Viru-Nigula vald. Karjäär asub Kunda linnast 2,5 km lõuna pool, haarab ulatusliku ala ja töötab intensiivselt Kunda tsemenditehase varustamiseks toormega.
KaitseEi ole looduskaitse all ja tööstuspiirkonnas asuvana ka selleks sobimatu. Fikseeritud vaatluspunktina aga ilmselt kauakestvalt säiliv.
KirjandusEinasto R., Hints L. 2004. Stop 7. Kunda-Aru quarry. WOGOGOB - 2004. Conference Materials (ed-s O.Hints, L.Ainsaar).
IseloomustusKarjäär avab esindusliku läbilõike Eesti Kesk-Ordoviitsiumi klassikalisest läbilõikest, sealhulgas ka stratigraafilise tugiüksuse Kunda lademe kivimid.
Kunda lademe püstitamisel valitud tüüpläbilõige Kundasse viiva raudteetrassi süvendi seinal on tänaseks kinni kasvanud ja pole korduvuuringuteks enam kasutatav. Siin avanenud lademe tervikulisele läbilõikele pole sobivat analoogi leitud ja tüüpalaks võib lugeda just töötava karjääri piirkonda, kus lade esineb oma tüüpkujul ja kus aeg-ajalt avatakse tema lõikeid. Hetkel on parimaks lõikeks koht karjääri loodeosas vahetult pumbajaama juures, kus avaneb lademe ülemine pool ca 3 m paksuses (vt joonis).
KoostanudR.Nemliher. 8.juuni 2006.a.
SeisundRahuldav: töötava karjääri seinana on värskeilmeline ja hõlpsasti ligipääsetav, ilmselt ka pikemaajaliselt püsiv.
TähtsusHävinud stratotüüpse läbilõike asemel kasutatav paljand Kunda lademe iseloomustamiseks selle tüüpalal, mis on vajalik stratigraafiliste uuringute jätkamisel.
UuritusKorduvalt külastatud, kokkuvõtvalt käsitletud (vt kirjandus).
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiLääne-Viru maakond, Viru-Nigula vald