Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Gorodenka ülemine paljandVäljad: peida ,kuva
NimiGorodenka ülemine paljand
AsukohakirjeldusIda-Viru maakond , Illuka kn., Gorodenka oja vasakul kaldal, 1 km metsaveoteel olevast sillast ülesvoolu metsasihi kohal, mis eraldab kvartaleid 59/60 ja 61/65.


( LKR: 30.11.1998, 19:38:52 )
KaitseVõtta riikliku kaitse alla Gorodenka oja metsaveotee sillast ülesvoolu jääv 1 km pikkune lõik.
KirjandusKleesment, A., Mark-Kurik, E., Polvko, I. A. 1981. Narovskaya svita. - Devon i Karbon Pribaltiki. Riga. lk. 93-110.
Kleesment, A., Kurik, E., Valiukevicius, J. The stratotypes of the subdivisions of the Narva regional Stage. - trükis
IseloomustusGorodenka oja vasakul kaldal ja oja põhjas paljandub Narva lademe Kernave vöö kõige ülemisele osale iseloomulik konglomeraatne kiht. Viimane on esindatud kollakashalli dolomiitse tsemendiga lainjalt horisontaalkihilise liivaka aleuroliidiga, mis sisaldab rohkesti ümardunud aleuroliidi, dolomiidi ja savi veeriseid läbimõõduga kuni 7 cm. Kivimis võib leida virgmärke, "hernesliivakivi" tekstuuri ja rohkesti fossiilsete kalade fragmente. Longlomeraatne kiht on lamavast aleuroliidist ja lasuvast savist eraldunud katkestuspindadega. Taolised kihid on väga iseloomulikud Narva ja Aruküla lademe piirkihtidele. Kivististe järgi kuulub see aluspõhja tase Narva lademe Kernava vöösse.
KoostanudKoostanud:A. Kleesment / dets. 1990
SeisundRahuldav. Ümbritsev mets soodustab paljandi kinnikasvamist. Puudub inimteguri negatiivne mõju.
TähtsusTeaduslik. Narva lademe kõige kõrgem paljanduv kiht.
UuritusEsmakordselt kirjeldanud E. Kurik 1969. a.; 1976. a. kirjeldanud ja kogunud materjale E.Kurik ja A. Kleesment; 1977. a. - J. Valiukevicius. Põhiliselt kivististe kogud, kivimiline materjal, granulomeetrilise ja mineraloogilise analüüsi tulemused asuvad Eesti TA GI-s (E. Kuriku ja A. Kleesmendi kogud). Akantootide soomuste kollektsioon asub Leedu Geoloogiliste Uurimiste Instituudis ( J. Valiukeviciuse kollektsioon).
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiIda-Viru maakond, Alutaguse vald, Kuningaküla