Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: VapramägiVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaVapramägi (KLO1000447)
NimiVapramägi
AsukohakirjeldusTartu maakond. Nõo vald. Tartu - Peedu maantee ja Elva jõe vahel
KaitseKaitseala (99,4 ha, st. suurem, kui Vapramägi pinnavormina) on asutatud 1959. a. Kaitse ja korrashoid on olnud efektiivne. Kaitserežiim soovitav säilitada.
KirjandusPärna, K. 1958. Elva liivik, selle kujunemine ja kujunemisaegne hüdrograafia. - Eesti Loodus, 3, 140-146.
IseloomustusLiigestatud pinnaga piklik (umb 2 km edela - kirde suunas) kõrgendik suhtelise kõrgusega kuni 35 m. Eriti liigestatud on kagupoolmik, kus võib kohata vallseljakutaolisi jäänukkõrgendikke (Kerikmägi, Kalevipoja tool) ja jõe oru poole avanevaid voolunõvasid.
Vapramägi on osa liustiku servamoodustiste künklikust vööndist Elva - Tõravere joonel. Pinnavormi koostises domineerib tõenäoliselt moreen. Moreenile mulla lähtekivimina viitab ka metsa ja alusmetsa liigiline koostis. Väga järsud nõlvad ja oruveerud aga lubavad oletada ka kruusa-liiva olemasolu moreeni all või sees.
KoostanudR.Karukäpp
SeisundHea, vaatamata väga intensiivsele külastatavusele. Matkarajad on hästi tähistatud. Piisavalt on selgitavaid skeeme.
TähtsusMaastikuline, puhkemajanduslik, teaduslik. Liustiku servamoodustisena üsna erandlik pinnavorm Lõuna-Eestis. Tänu heale ligipääsetavusele väga populaarne matka- ja suusatamiskoht (Vapramäe loodus- ja spordikeskus).
UuritusGeoloogilist ehitust spetsiaalselt uuritud pole.
Elva ümbruse pinnamoe ja setete uurimise käigus on kirjeldanud K. Pärna (joon., 1958). Praegust seisundit hindas R.Karukäpp 14.sept.99.
LoodusobjektKuppelmaastiku elemendid
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiTartu maakond, Elva vald, Elva linn
Tartu maakond, Nõo vald, Tõravere alevik
Tartu maakond, Nõo vald, Vissi küla
Tartu maakond, Nõo vald, Voika küla